Gräns

Gräns

 ‘Zet de kijker meesterlijk op het verkeerde been’ NRC (★★★★)
‘Een serieus gebracht, droogkomisch thrillersprookje’ VPRO Cinema (★★★★)

Tina met het uiterlijk van een Neanderthaler, is een waardevolle kracht bij de grenswacht van een internationale veerlijn. Ze bezit dierlijke instincten en is in staat op afstand gevoelens als schuld, schaamte en angst te ruiken. Zo pikt ze moeiteloos smokkelaars uit de menigte. Wanneer ze de man Vore ontmoet die bijzonder veel overeenkomsten met haar heeft, begint een liefdevol avontuur.

De schoonheid van de Zweedse film Gräns zit in de eenvoud van de karakters. Tina ontdekt steeds meer over haar herkomst en ontdekt tevens haar oerinstincten. Met Vore groeit haar vertrouwen en eigen waarde. Wanneer ze wordt ingezet bij een politie onderzoek, komt ze ongewild achter het geheim van Vore. Ze moet dan kiezen tussen goed en kwaad.

Gräns

Zweden staat alom bekend als een stabiel en welvarend land met gezonde mensen, dito gewoontes en een sterk sociaal vangnet. Hoe makkelijk is het te vergeten dat Zweden ook het land is van het voormalige sterilisatieprogramma voor sociaal en raciaal ongewenste individuen. Hoe langer de film duurt, hoe beter je begrijpt waar deze film nou echt over gaat en hoe ingenieus alle verhaallijnen uiteindelijk samenkomen.

Gräns is een bijzonder liefdevol, onvoorspelbaar thrillersprookje. Deze terechte winnaar van de ‘Un Certain Regard-prijs 2018’ in Cannes is één van de meest originele en ingenieuze arthousefilms van 2018. Regisseur Ali Abbasi werkte voor deze film samen met scenarist John Ajvide Lindqvist, de schrijver van ‘Let the Right One In’.