Heartstone

Heartstone

‘Authentieke en charmante film die de grandeur van IJsland optimaal benut’  NRC (★★★★)

‘Fantastisch contrast tussen de personages en de feeërieke natuur’  Parool (★★★★)

Aangrijpend verhaal over twee IJslandse puberjongens die tijdens de zomervakantie hun eerste verliefdheid beleven, ieder op zijn eigen manier.

HeartstoneThor en Kristjan zijn twee onafscheidelijke vrienden in een afgelegen IJslands vissersdorpje. Hoe mooi het ruige landschap daar ook is, toch slaat de verveling vaak toe tijdens de lange zomermaanden. Ze vissen een beetje, hangen rond op de autosloop en kijken naar sexy beeldkaartjes, zoals pubers dat doen. Thuis hebben ze het geen van beiden leuk, zodat ze veel met elkaar optrekken. Maar dit jaar zijn de lange zomermaanden anders dan vorige jaren. Thor wil per se Beta, een meisje uit hun vissersdorpje, versieren. Met tegenzin volgt Kristjan zijn voorbeeld met Beta’s vriendin Hanna. Maar dan zet een schokkende gebeurtenis hun trouwe vriendschap zwaar onder druk…

Filmmaker Gudmundur Arnar Gudmundsson (1982) groeide op in een omgeving die vergelijkbaar is met die in de film. Hij volgde een filmopleiding in Denemarken. Met een aantal korte films, die wereldwijd op festivals werden getoond, won hij zo’n vijftig onderscheidingen. Heartstone is zijn eerste lange speelfilm, geïnspireerd door een dramatische gebeurtenis rond een jeugdvriend van hem. Zijn visueel krachtige speelfilmdebuut werd bekroond met 32 internationale filmprijzen!