Herwinnen door Werken

Herwinnen door Werken

Uniek Bevrijdingsfilmconcert!

4-en-5-meiIn aanloop naar het Bevrijdingsfestival in Wageningen presenteert Movie W in samenwerking met filmmuseum EYE een uniek filmconcert: Herwinnen door Werken. De gelijknamige film is een in kleur gefilmd portret van Nederland vlak na de Tweede Wereldoorlog, met een prominente rol voor o.a. Wageningen en Arnhem. De imposante, indringende beelden worden live begeleid door componist/pianist Kevin Toma en live van commentaar voorzien door EYE-curator Rommy Albers.

In april/mei 1945 begonnen Alex Roosdorp en zijn vrouw Marie Roosdorp-van den Berg met het maken van filmopnamen van de verwoesting om hen heen: kapotgeschoten steden, vernielde infrastructuur en verdronken land. Zo zien we onder meer ontzagwekkende beelden van het platgebombardeerde Arnhem en het door de Duitsers onder water gezette Walcheren. Roosdorp en zijn vrouw reisden honderden kilometers op hun fiets om alles vast te leggen en hadden daarbij een scherp oog voor het dagelijks leven dat na de bevrijding weer op gang kwam.

Deze zeer bijzondere, historische film werd pas in 2014 ontdekt in de archieven van het filmmuseum en wordt sinds kort tijdens passende gelegenheden vertoond in bioscoopkwaliteit.

Tickets zijn met € 3,50 toeslag

https://www.youtube.com/watch?v=JJyW6HblWG4