Het Offer

Het Offer

KLASSIEKER

In het kader van het landelijk Andrej Tarkovski retrospectief kun je nu zijn bekroonde, laatste film Het Offer in een nieuwe, prachtig gerestaureerde bioscoopversie bewonderen.

De in Zweden opgenomen film draait om Aleksandr (Erland Josephson), een voormalig acteur en filosoof. Wanneer Aleksandr te midden van vrienden in een buitenhuisje zijn verjaardag viert, is de Bom gevallen en de Derde Wereldoorlog nakende. Aleksandr lijkt zich als enige bewust van de volle omvang van de ramp. Hij besluit zijn bezittingen en familie te offeren om God te smeken het onheil te keren. Af en toe krijgt hij bezoek van de postbode, die lustig Nietzsche-citaten uit zijn mouw schudt.

Met beeldrijke en associatieve vertellingen verwierf Andrej Tarkovski (1932-1986) wereldfaam als een van de belangrijkste vernieuwers van de cinematografische taal. De schilderachtige schoonheid van de beelden en Tarkovski’s metafysische beschouwingen over de mensheid zijn tijdloos en blijven inspireren. Het Offer won vier prijzen in Cannes (1986) en de BAFTA Award voor Beste Buitenlandse speelfilm (1988).