How to Change the World

How to Change the World

greenpeace_logoidfas-delicatessen33

“De vroege geschiedenis van Greenpeace had niet opwindender in beeld kunnen worden gebracht.”

Begin jaren ‘70 onderneemt een groep jonge activisten uit Vancouver een poging om Nixon’s nucleaire testprogramma te saboteren. Gewapend met filmcamera’s vertrekken de “rainbow warriors” richting Alaska. Ze kunnen de tests niet verhinderen, maar de impact van hun filmbeelden is enorm: Nixon’s nucleaire programma wordt met stille trom afgevoerd.

Gesterkt door dit succes zet de groep vervolgens een actie op die hen wereldfaam ging bezorgen. Op heroïsche wijze gaan ze in enkele rubberbootjes een gigantische Russische walvisjager bestrijden. Vanaf dat moment is Greenpeace geboren! De Greenpeace pioniers documenteerden hun acties vanaf het prille begin bijzonder goed. Regisseur Jerry Rothwell maakte dankbaar gebruik van deze schat aan archiefmateriaal. Het resultaat is een adembenemende docu-thriller en een psychologisch portret dat vertelt over de impact die het overdonderende succes had op de Greenpeace activisten van het eerste uur. We zijn getuigen van de verscheurende keuzes tussen idealisme en pragmatisme, tussen principes en compromissen. How to Change the World won onder andere de Editing Award tijdens het Sundance Filmfestival 2015: “For its brilliant weaving of past and present and skillfully layered storytelling.”

Een Greenpeace vrijwilliger zal namens Greenwire, het vrijwilligersplatform van Greenpeace Nederland, aanwezig zijn voor een korte inleiding en Q&A.