Howards End

Howards End

Filmmuseum EYE brengt de met 3 Oscars bekroonde Engelse klassieker Howards End, terug in de filmtheaters. Dit fraai vormgegeven, romantische kostuumdrama naar E. M. Forsters gelijknamige roman, speelt aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog.

howards endMargaret Schlegel (Emma Thompson), een vrouw uit de middenklasse trouwt de nogal geremde weduwnaar Henry (Anthony Hopkins), een meer dan bemiddelde zakenman. Margaret is een moderne vrouw die voor haar gevoelens uitkomt, ook al is haar huwelijk een nogal bizar verstandsarrangement. Wat volgt is een beklemmende vertelling over rivaliserende families, liefdesverwikkelingen, het behoud van een landgoed en klassentegenstellingen in het Edwardiaanse tijdperk.

Howards End is een stijlvol, scherp portret van het Engeland rond 1910: een strenge standenmaatschappij waar de sociale afkomst de koers van levens bepaalt. De film werd genomineerd voor negen Oscars, waarvan er drie werden verzilverd: beste art-direction, beste vrouwelijke hoofdrol en beste scenario.