Hytti Nro 6

Hytti Nro 6

Ontroerend Fins drama over twee op het eerste gezicht totaal verschillende jonge mensen, die elkaar tijdens een lange treinreis beter leren kennen en gaan waarderen.

De Finse Laura ontvlucht de liefde en het leven in Moskou. Ze neemt de trein richting Moermansk waar ze grotschilderingen wil gaan bekijken. Het is een rit van zo’n 1200 kilometer waarin ze ook haar relatie met de wat oudere Irina, niet alleen haar professor maar ook haar huisbaas, wil heroverwegen. Dan blijkt dat ze haar wagon noodgedwongen moet delen met de Russische Ljoha, een onbeschofte, vieze, wodka-drinkende mijnwerker van wie ze in eerste instantie niks moet weten. Maar terwijl de trein doordendert en de vreemdelingen hun schild langzaam laten zakken, blijken ze elkaar beter te begrijpen dan gedacht. Zo ontstaat er een onverwachte band, die ze een nieuw perspectief op het leven biedt.

Hytti Nro 6 speelt zich af in 1996, na de val van de Sovjetunie, en regisseur Juho Kuosmanen weet de tijdgeest van die jaren prachtig te verbeelden. De film werd in Cannes bekroond werd met de Grand Prix.