Il Capitale Umano

Il Capitale Umano

Dit stijlvol Italiaans drama naar de roman van Stephen Amidon wist al 42 prijzen in de wacht te slepen, waaronder 7 Italian Golden Globes. Regisseur Paolo Virzì verplaatste het verhaal van Amerika naar hedendaags Italië en splitste de plot op in 3 hoofdstukken. Het resultaat is een meeslepende, zorgvuldig geconstrueerde speelfilm met glansrollen voor 2 van Italiës meest gevierde actrices: Valeria Bruni Tedeschi en Valeria Golino.

Van bovenaf kijkt de camera neer op een feestje dat net is afgelopen. De confetti wordt opgeveegd, de tafels afgeruimd, de gasten zijn naar huis. Een ober stapt op zijn fiets en wordt onderweg geschept door een auto. De dader rijdt door. Dan volgt een echte ‘whodunnit’, inclusief valse beschuldigingen en verrassende plotwendingen. De film is opgebouwd uit 3 hoofdstukken, die de aanloop naar het ongeluk vanuit het perspectief van verschillende personages laat zien. Uiteraard krijgen we de informatie gedoseerd opgediend, waardoor het verhaal je tot het laatst toe in zijn greep houdt. Toch gaat het regisseur Paolo Virzì uiteindelijk niet om dat spannende verhaal. Il Captale Umano is in essentie een studie van de tegenstelling tussen de maatschappelijk geslaagden tegenover de schrapers en klungelaars aan de onderkant van de samenleving. En van de mens als onkundige dwaas die, arm of rijk, uiteindelijk wordt gedreven door emoties als hebzucht of blinde liefde.

In deze Italiaanse Oscarinzending voor beste niet-Engelstalige film treedt de crème de la crème van het Italiaanse acteursgilde aan. Het is dus op alle niveaus genieten geblazen! (AB)