Il Conformista

Il Conformista

Regisseur Bernardo Bertolucci is beroemd door films als Novecento, Last Tango In Paris en The Last Emperor. Volgens velen is zijn iets minder bekende thriller Il Conformista echter zijn allerbeste. Daarom is deze titel onlangs heruitgebracht en nu weer in volle pracht te zien. Het verhaal speelt zich af aan het einde van de jaren dertig, wanneer Italië gebukt gaat onder het fascistische regime van Mussolini.

Marcello is een ambitieuze professor die worstelt met demonen uit zijn verleden. In zijn jeugd schoot hij ooit een man dood. Bovendien twijfelt hij over zijn seksuele geaardheid. Uit angst om ‘anders’ te zijn, besluit hij een zo conformistisch mogelijk leven te leiden. Hij trouwt met Giulia en sluit zich aan bij de fascistische partij. Al gauw krijgt hij een opdracht van de geheime politie. Hij wordt verzocht om zijn oude leraar professor Quadri, die de antifascistische verzetsbeweging leidt, te doden. Aangezien Quadri naar Frankrijk is gevlucht, kan Marcello zijn opdracht mooi combineren met zijn huwelijksreis naar Parijs. Eenmaal in Frankrijk aangekomen, slaat de twijfel toe. Bovendien raakt hij in de ban van Anna, de mooie jonge echtgenote van Quadri. Vervolgens ontspint zich een briljant vertelde en geacteerde intrige, waarbij de weifelende Marcello tegelijkertijd in een hoek gedreven wordt door een geheim agent van Mussolini.

Deze dramatische thriller bevat een schitterende fotografie van Vittorio Storaro. Daarbij wordt op adembenemende wijze gespeeld met licht en schaduw, met als onbetwist hoogtepunt een bloedstollende achtervolgingsscène in een bos. Heerlijk, dat deze prachtige film nu weer op het grote doek te zien is in een digitaal gerestaureerde versie.
http://www.youtube.com/watch?v=U4u_Zj1aOhc