In the Crosswind

In the Crosswind

‘Een meer dan knap huzarenstukje’ Volkskrant (★★★★)
‘Indrukwekkende, ingetogen cinema met prachtige originele soundtrack.’ VPRO (★★★★)

De 27-jarige Erna (Peterson) is in 1941 één van de 40 duizend Esten, Letten en Litouwers die op bevel van Stalin omwille van ‘etnische zuiveringen’ door de Sovjets werden gedeporteerd naar Siberië voor dwangarbeid. Vanaf dat moment lijkt de tijd voor haar stil te staan. Pas na het uiteenvallen van de Sovjet Unie in 1991 kregen de Baltische staten hun vrijheid terug en keerden enkele overlevenden terug.

In the CrosswindRegisseur Martti Helde besloot deze periode van zijn land in zwart-wit tableaux vivants te verfilmen. Een dramatisch perfect werkende keuze, die met veel oog voor detail is uitgevoerd. Het geeft je als kijker een indruk hoe het is en voelt om ontastbare vrijheden kwijt te zijn. Terwijl de camera tussen mensen door beweegt, horen we Erna vertellen over haar innerlijke vrijheidsstrijd. In gevangenschap wordt niet alleen je vrijheid afgepakt, ook je tijd.

Erna’s bespiegelingen worden fraai ondersteund met beelden vol symboliek. De choreografie van In the Crosswind is uitzonderlijk knap, de contemplatieve manier van vertellen soepel, het geluid en de muziek vullen het beeld schitterend aan.