Invasion of the Body Snatchers

Invasion of the Body Snatchers

Deze klassieke, beklemmende sciencefictionfilm uit 1956 is opnieuw uitgebracht in een prachtig, digitaal gerestaureerde bioscoopversie. Het verhaal speelt in op de paranoia-stemming in de VS tijdens de jaren 50 van de vorige eeuw. De onderliggende maatschappijkritiek is echter ook in 2015 nog buitengewoon relevant.

Bewoners van een sympathiek Amerikaans stadje worden in hun slaap één voor één overmand door gigantische peulen die hen in gevoelloze klonen van zichzelf veranderen. De aliens in de film komen niet van een verre planeet: het zijn de familieleden, geliefden en hechte vrienden die elkaar gaan bedreigen en veranderen. Eenmaal getransformeerd zijn ze willoze dubbelgangers in handen van een onbekende macht. Dr. Bennell is de vervreemde eenling die nog niet is getransformeerd. Hij bindt de strijd aan met de volgzame, emotieloze klonen en zet alles op alles om zijn gevoel en individualiteit te bewaren. Maar is het voldoende?

Het messcherpe, genre overstijgende scenario is met verve verfilmd door meestercineast Don Siegel, die er zijn beste werk mee afleverde. De remakes uit 1978 en 1993 misten die gelaagdheid en konden Siegels originele versie niet evenaren.

https://www.youtube.com/watch?v=WFnSxeDfENk
The Invasion of the body snatchers_2