Invisible Demons

Invisible Demons

Tickets

do 16 jun - 20:30 zo 19 jun - 20:30 di 21 jun - 20:30

Indrukwekkende, visueel schitterende en urgente documentaire over de gevolgen van klimaatverandering in miljoenenstad Delhi, die daar al tot de dagelijkse realiteit behoren.

Veelgeprezen filmmaker Rahul Jain laat in Invisible Demons zien hoe een uitdijende megastad als Delhi en haar inwoners lijden onder zware luchtvervuiling, smog en vervuild drinkwater. Door middel van prachtig geschoten maar zorgwekkende beelden, afgewisseld met de verhalen van slechts een paar van Delhi’s 30 miljoen inwoners – van schoolmeisjes tot riksjarijders – geeft de film een realistisch en aangrijpend beeld van de huidige klimaatproblematiek, die vooral de armste inwoners treft. Het laat zien dat toegang tot basisbehoeftes als schone lucht en drinkwater steeds minder vanzelfsprekend wordt. De titel verwijst naar de kleine deeltjes die de lucht vervuilen “als giftige dartpijltjes die onze longen doorboren.”

Jain maakte eerder de documentaire Machines (2016), over de Indiase textielindustrie. Ook Invisible Demons is gemaakt vanuit woede over de uitbuiting van de mens, het land, het water en de lucht en is een aanklacht tegen het consumentisme en de “vooruitgang” in naam van het kapitalisme.