Ixcanul

Ixcanul

In een afgesloten Maya-gemeenschap in Guatemala woont de 17-jarige Maria met haar ouders in een eenvoudig huisje aan de voet van een vulkaan. Haar lieve maar overbezorgde ouders willen haar uithuwelijken aan de voorman van de plaatselijke koffieplantage. Maria is echter verliefd op Pepe, die zijn zinnen heeft gezet om naar de andere kant van de vulkaan af te reizen. Daar wacht de westerse wereld: Mexico, met daarachter de Verenigde Staten. Ontsnappen aan de lokale Mayacultuur blijkt geen gemakkelijke opgave…

Dit zeer fraai gefilmde drama biedt een fascinerend inkijkje in een onbekende wereld. Ogenschijnlijk ondergaat Maria haar leven passief. Gaandeweg het verhaal toont Maria door middel van diverse vormen van Maya-symboliek dat ze veel sterker is dan op basis van haar gelatenheid verwacht mag worden.

Maya-indianen hebben in Guatemala nauwelijks bestaansrecht. De film demonstreert op indringende wijze het onrecht dat daarmee gepaard gaat. Ixcanul won dit jaar onder andere de Grand Prix (Prijs voor Beste Film) tijdens Filmfestival Gent en de Alfred Bauer Award tijdens Filmfestival Berlijn.