Jane

Jane

‘Een superromantische film’  Parool (★★★★)

‘Een sterk, geestig, ontroerend portret van een monumentale vrouw.’  Trouw (★★★★)

Prachtige, diep romantische film over de jonge jaren van Jane Goodall, die wereldberoemd werd door haar baanbrekend onderzoek naar het gedrag van chimpansees in hun natuurlijke omgeving.

JaneAls 26-jarige secretaresse krijgt ze via paleontoloog Leakey de kans om naar Afrika te gaan. Zonder enige ervaring, kennis of wetenschappelijke opleiding trekt Jane naar de wildernis om de allereerste onderzoeker naar apengedrag in het wild te worden. Een open geest, een passie voor kennis, geduld en liefde voor dieren waren de vereisten en die had ze alle vier in ruime mate. In de film zien we paradijselijke en bijna onwerkelijke beelden, waarin Jane de chimpansees en de gevaren van het oerwoud benadert met een in onze ogen ongekende naïviteit. Ook zien we de opbloeiende liefde tussen haar en de Nederlandse natuurfilmer Hugo van Lawick.

Het zijn beelden die nooit eerder te zien waren, omdat pas in 2014 meer dan 100 uur aan filmmateriaal werd teruggevonden in de archieven van National Geographic. Hiermee maakte regisseur Brett Morgen zijn film. Samen met het nuchtere commentaar van de inmiddels 83-jarige Jane Goodall en de door Philip Glass gecomponeerde muziek is het resultaat een bijzonder ontroerende, wonderlijk mooie film.

Jane heeft inmiddels 13 prijzen en 19 nominaties in de wacht gesleept en lijkt een kansrijke kandidaat te worden voor de Oscar Beste Documentaire.