Jimmie

Jimmie

Logo IFFR Gemist

Jimmie gaat over een vierjarig blond Zweeds jongetje dat met zijn vader in een lange en gevaarlijke tocht dwars door Europa op zoek moet naar een veilige toekomst. Op aangrijpende wijze zet regisseur Jesper Ganslandt de bestaande vluchtelingencrisis op z’n kop. Indrukwekkend en soms hartverscheurend.

JimmieJimmie’s vader heeft hem verzekerd dat hij zijn moeder, die plotseling verdwenen is, weer terug zal zien. Jimmie gelooft hem; welke kleuter zou dat niet doen? Ook als zijn prettige leventje in Stockholm nog verder uiteenvalt, blijft Jimmie, met zijn lange blonde haar en zijn hippe Fjällräven-rugzakje, zich vastklampen aan beloftes. Aan een volwassen hand, een vriendelijk gezicht, zijn trouwe knuffel. Secuur en invoelend laat Jesper Ganslandt in zijn vierde speelfilm zien hoe een kind zich probeert te redden in tijden van wanhoop en gemis.

De vraag “Wat als het ons overkwam?” ligt aan de basis van het impressionistische Jimmie. Ganslandt brengt met een simpele omkering de vluchtelingencrisis voor een West-Europees publiek dichter bij dan de vele films die dit thema eerder al aansneden . De film overstijgt daarbij het sterke concept en is in de eerste plaats een aangrijpend en meeslepend drama, uitstekend geacteerd door Ganslandt zelf en zijn zoontje Hunter. Jimmie was de openingsfilm van Internationaal Filmfestival Rotterdam 2018 en eindigde in de top van de Publieksprijs.
Logo IFFR Gemist

De films Jimmie, All You Can Eat Buddha en Arrhythmia eindigden alle drie in de top van de Publieksprijs tijdens Internationaal Filmfestival Rotterdam (IFFR) 2018. Deze topfilms zijn niet in Nederland aangekocht en daarom alleen nog tijdens IFFR GEMIST op het witte doek te bewonderen, met Engelstalige ondertitels. Mis die unieke kans niet!