Jinpa

Jinpa

De betoverend mooie Tibetaanse film Jinpa vertelt het verhaal van een toevallige ontmoeting tussen een koerier en een mysterieuze man die de dood van zijn vader wil wreken.

Een man rijdt met zijn vrachtwagen over de uitgestrekte, met sneeuw bedekte Tibetaanse hoogvlakte. Hij rijdt per ongeluk een schaap dood en pikt een zwijgzame oude man in traditionele kledij op. Net als de vrachtwagenchauffeur blijkt de man Jinpa te heten. Hij is op weg naar Sanak, op zoek naar de moordenaar van zijn vader. Nadat hij de man op de plaats van bestemming heeft afgezet, rijdt de chauffeur door naar een klooster. Bezorgd over een slecht karma vanwege het gedode schaap, vraagt hij een monnik te bidden voor de ziel van het schaap. Ook probeert hij een eventuele wraakmoord door de eerder opgepikte man te voorkomen. Op zoek naar de potentiële moordenaar komt Jinpa in een theehuis terecht waar een kokette gastvrouw hem probeert te verleiden.

Jinpa is een cinematografisch hoogstandje waarin de naturalistisch en poëtisch vastgelegde Tibetaanse hoogvlakte wordt afgewisseld met expressionistische interieurs. Met name het prachtige kleurenspel, zoals het naast elkaar plaatsen van hete roodoranje interieurs en koele, geelgroene tinten van de nacht, zijn indrukwekkend. Ook de uitgekiende composities betoveren deze film van Pema Tseden, een toonaangevende stem in de Tibetaanse cinema. Terecht bekroond met de scenarioprijs van het Orizzonti-programma tijdens filmfestival Venetië 2018.