Kapsalon Romy

Kapsalon Romy

Beste Nederlandse Familiefilm 2019

Prachtige nieuwe, bekroonde familiefilm, naar het boek van Tamara Bos. Met frisse tegenzin past oma Stine regelmatig op haar 10-jarige kleindochter Romy. Oma, nog steeds actief als kapster, worstelt met beginnende Alzheimer en dat weet nog niemand.

Wanneer oma haar kleindochter in vertrouwen neemt over haar toenemende verwardheid, realiseert Romy zich dat oma niet alleen op haar past maar zij ook op oma. Na de diagnose groeit de band tussen de twee verder. Romy staat oma zoveel mogelijk bij in het runnen van de kapsalon, maar als dat niet langer gaat en haar ouders ingrijpen, trekt Romy haar eigen plan. Ze besluit oma’s grootste wens in vervulling te laten gaan.

Kapsalon Romy is voor zowel kinderen als volwassenen een eerlijke, ontroerende en avontuurlijke film. Velen van ons kennen of kenden wel iemand uit hun omgeving met Alzheimer. Voor iedereen is het verwarrend om iemand zo te zien veranderen. De 10-jarige Romy lijkt de ernst van de situatie goed in te kunnen schatten, maar blijft een onbevooroordeelde, open blik houden: ‘we kunnen er toch gewoon mee omgaan’ Dat doet ze zelf van nature en veel beter dan de volwassenen.

Kapsalon Romy won al meerdere prijzen op festivals, waaronder de prijs voor ‘Beste Nederlandse Familiefilm 2019’ op het jaarlijks Cinekid Festival.