Kedi

Kedi

‘Kedi maakt zelfs van hondenmensen kattenfans’  NRC. (★★★★★)

‘Hartveroverende en vaak ook humoristische verhalen over karaktervolle katten en mensen die ze met een glimlach gadeslaan’  Trouw. (★★★★)

Kedi (‘kat’ in het Turks) schetst een profiel van de oude stad Istanbul, gezien door de ogen van één van de meest mysterieuze en geliefde dieren aller tijden: de kat.

KediHonderdduizenden katten bewegen zich vrij door de straten van Istanbul. Ze zijn van niemand en toch van iedereen. Ze leven tussen twee werelden, zijn wild noch tam, en lopen in en uit de levens van de mensen met wie ze het goed kunnen vinden. Ze zijn een essentieel onderdeel geworden van de diverse gemeenschappen die de stad zo kleurrijk maken. In de film worden zeven exemplaren op de voet gevolgd en komen de inwoners van de stad aan het woord over wat het gezelschap van deze dieren voor hen betekent. Regisseur Ceyda Torun groeide zelf op in Istanbul, waar ze zich door de katten nooit eenzaam voelde.

Kedi is een heerlijke feelgood film die veel meer is dan een film over katten. De film met fantastische beelden van Istanbul vanuit kattenperspectief, gaat stiekem evenveel over de menselijke inwoners als over de katten.