King of the Belgians

King of the Belgians

‘Ode aan het Belgische surrealisme’ De Morgen (★★★★★)

‘Enorm geestig absurdisme’ NRC (★★★★)

‘Goed verzonnen komedie’ Volkskrant (★★★★)

Zeer amusante, surrealistische roadmovie waarin de ingedommelde Koning van België het leven en zichzelf ontdekt. Nicolas III vertrekt op staatsbezoek naar Istanbul waar een Britse cineast, Duncan Lloyd, een documentaire maakt om het imago van de Koning op te poetsen. Tijdens het bezoek komt plots het bericht dat Wallonië de onafhankelijkheid heeft verklaard.

King of the BelgiansDe Koning moet onmiddellijk terug om zijn koninkrijk te redden! Nog voor de Koning klaar is om te vertrekken, verstoort een krachtige zonnestorm alle telecommunicatie en vliegverkeer. De Turkse veiligheidsdiensten moeten niets weten van hun voorstel om dan maar ter land terug te keren. Dan komt Duncan met een plan waarin bloemenjurkjes en Bulgaarse zangeressen figureren. En zo begint hun undercover odyssee door de Balkan, een tocht vol onverwachte ontmoetingen, onvoorziene dilemma’s en onverhoopte momenten van vreugde. Langzaam vallen de koning en zijn begeleiders uit hun rol en lijkt de aanvankelijke houterige en eenzame Nicolas (een perfect gecaste Peter Van den Begin) een stuk vitaler, spontaner en goedlachser te worden.

King of The Belgians bevat enorm geestig absurdisme. Maar nergens voelt het over the top; door de afwisseling met bitterzoete momenten en vooral door de manier waarop de makers kijken naar België, Europa en het koningshuis.