Kleine IJstijd

Kleine IJstijd

‘Humoristische ensemblefilm, waarvan de spontaniteit en het spelplezier afspatten.’  Parool (★★★★)

‘…een zachtmoedige, lieve film’ Volkskrant (★★★★)

Een groep begin-vijftigers die jaren geleden in dezelfde band zaten, komt na vele jaren bij elkaar om de as van zanger en bandleider Kas (Claw Boys Claw-zanger Peter te Bos) te verstrooien. Ze zijn allemaal iets anders gaan doen en hebben ze hun wilde haren al lang verloren. Alleen Kas zelf lijkt het authentieke muzikantenbestaan tot aan zijn dood trouw te zijn gebleven.

Kleine IJstijdDe reünie belooft als vanouds gezellig, chaotisch en drank overgoten te worden. Totdat één van de vrienden verschijnt met zijn nieuwe vriendin, de veel te jonge Delphina. Zij blijkt een nogal ontregelende werking op het gezelschap te hebben, waarbij hun onderlinge vriendschap hevig op de proef gesteld wordt.

Zowel de mannen als de vrouwen blijken te kampen met midlifecrises. De daaruit voortvloeiende problemen worden met veel gevoel voor humor opgediend Kleine IJstijd is tragikomisch, afwisselend luchtig en serieus. De acteurs en actrices (o.a. Cees Geel, Ariane Schlüter, Hannah Hoekstra) weten hun gevatte dialogen zeer naturel te serveren en beleven daar zichtbaar plezier aan. De filmtitel verwijst naar de Amerikaanse ensembleklassieker ‘The Big Chill’ (1983).