Kollektivet

Kollektivet

Kollektivet_2bKopenhagen 1975: nieuwslezeres Anna (Trine Dyrholm) wil haar burgerlijke leven met haar man en universitair docent Erik (Ulrich Thomsen) wakker schudden. Ze haalt hem over om in hun pas geërfde, kolossale landhuis een commune te beginnen. Met hun 14-jarige dochter Freja zoeken ze de juiste huisgenoten. Het wordt een bonte mix van vrienden en onbekenden. Die nieuwe huisgenoten zorgen inderdaad voor leven in de brouwerij en even lijken vriendschap en saamhorigheid harmonieus samen te komen onder één dak. Alle beslissingen worden democratisch genomen.

Als op een dag uitkomt dat Erik er een geheime verhouding met studente Emma op nahoudt, wordt de commune zwaar op de proef gesteld. Na een geforceerd voorstel, waar iedereen mee instemt, belandt Anna steeds meer in een persoonlijke crisis. Daarbij zien we door de ogen van dochter Freja hoe de volwassenen vastlopen in hun idealen.
 
De jaren zeventig is het doorgaans geromantiseerde tijdperk van de hippiecultuur en vrije seks, die eind jaren zestig haar intrede had gedaan. Regisseur Vinterberg, die wereldwijd doorbrak met het confronterende familiedrama Festen, biedt in Kollektivet een verrassend warme en welwillende kijk op het leven in zo’n jaren zeventig commune, waarin hij zelf ook opgroeide. Tegelijkertijd prikt hij de mythe van de commune als sociaal paradijs door. Zijn gouden greep daarbij is om het drama vanuit de vrouwen te vertellen. Actrice Dyrholm ontving tijdens Berlinale 2016 terecht de prijs voor Beste Actrice.