La Cordillera de los Suenos

La Cordillera de los Suenos

In Chili vormt de bergketen (Cordillera) 80% van het land. Meester filmer Patricio Guzmán ontrafelt de verhouding tussen dat tijdloze landschap en de roerige geschiedenis van zijn land.

Adembenemende panorama’s van de besneeuwde bergen worden afgewisseld met nooit eerder vertoonde beelden van de opstand tegen dictator Pinochet, terwijl Guzmán op persoonlijke wijze reflecteert. De imposante bergketen wordt metaforisch voorgesteld als de stille getuige van de wandaden die voor het grote publiek grotendeels verhuld bleven.

Ook interviewt hij kunstenaars en wetenschappers en werpt daarmee een blik op de toekomst: kan de nieuwe generatie zich nog dromen veroorloven? De filmmaker ziet een schilderachtig mooi, maar tegelijkertijd zielloos land dat zich nog steeds niet heeft bevrijd van de neoliberale roofdoctrines die door Pinochet werden geïntroduceerd. De winning van koper in de Andes die de natuurlijke landschappen aantast en de gewone Chileense burger bitter weinig oplevert, is hier een perfect voorbeeld van. ‘La Cordillera de los Suenos’ (The Cordillera of Dreams) won afgelopen jaar in Cannes de prijs voor Beste Documentaire.