La Holandesa

La Holandesa

“Sterk debuut over rauwe kinderwens” NRC (★★★★)

“Geestige en ontroerende film” Trouw (★★★★)

Maud en Frank zijn op vakantie in Chili voor een nieuwe start. Na jarenlang proberen, hebben ze te horen gekregen dat ze nooit kinderen kunnen krijgen. Maar Maud weigert dat te accepteren en verdwijnt na een ruzie hierover. In haar eentje reist ze van het zuiden naar het noorden van Chili.

La HolandeseOnderweg ontmoet ze het jongetje Messi, het zoontje van een Chileense trucker. De toevallige ontmoeting tussen de twee is het begin van een ontwapenend avontuur. De reis door het beeldschoon gefilmde, zeer gevarieerde Chileense landschap biedt haar de mogelijkheid om los te komen van zichzelf en haar verleden: langs stoffige snelwegen. In anonieme wegrestaurants is ze een onbekende ‘blondie’ en kan ze steeds een nieuw levensverhaal verzinnen.

Regisseur Marleen Jonkman zet met La Holandesa een trefzeker debuut neer. De film is opgenomen met een half Nederlandse, half Chileense crew. Die verschillende achtergronden en werkwijzen hebben allemaal bijgedragen aan het uiteindelijke scenario. Hoofdrolspeelster Rifka Lodeizen zorgt ervoor dat de sympathie altijd bij Maud ligt, hoeveel stomme dingen ze ook doet. Maud identificeert zich compleet met het verlangen naar een kind, de grootste les voor haar is dan ook het leren om alleen te zijn. Ontroerend drama over een dolende vrouw die haar eigen weg weer vindt.