Lady Bird

Lady Bird

“Unieke traktatie” Volkskrant (★★★★)

“Heerlijk en eerlijk coming-of-age drama” VPRO Cinema (★★★★)

Komische, kleurrijke en ontroerende coming of age-film over een tienermeisje dat zich fel afzet tegen haar dominante moeder. Bekroond met de Golden Globes voor Beste Komedie en Beste Actrice. Lady Bird speelt zich af in het Californische Sacramento in 2002. De film werpt een indringende blik op de relaties die ons vormen, de idealen die ons kenmerken en de schoonheid van een plaats die je je thuis mag noemen.

Lady BirdMiddelbare scholier Christine McPherson (Saoirse Ronan) is rebels en ambitieus, maar weet nog niet helemaal wat ze met haar leven wil. Ze experimenteert in haar laatste jaar op de middelbare school met theater, vriendjes en de grote strijd om populariteit. Ze baalt ervan dat haar ouders weinig geld verdienen en haar woonplaats Sacramento verruilt ze liever nog vandaag dan morgen voor New York. Haar moeder is een verpleegster die keihard werkt om te zorgen dat er brood op de plank komt nadat haar vader zijn baan is kwijt geraakt. Wat ze in elk geval niet wil, is dat haar moeder haar Christine blijft noemen. Maar hoe hard Lady Bird zich ook tegen haar afzet, uiteindelijk lijken de twee erg veel op elkaar.

Lady Bird is het regiedebuut van actrice Greta Gerwig (‘Frances Ha’), die tevens het scenario heeft geschreven. De film legt zowel de humor als het drama bloot in de turbulente relatie tussen een moeder en haar tienerdochter. Gerwig groeide zelf op in Sacramanto, en putte daar veel inspiratie uit. De hoofdrol wordt onnavolgbaar gespeeld door de jonge Ierse steractrice Saoirse Ronan. Ook Laurie Metcalf (Roseanne) biedt als moeder van Lady Bird ijzersterk tegenwicht. Tel er nog een veel slimmere beste vriendin (Beany Feldstein), een knuffelbare vader (Tracy Letts, The Big Short) en een wel erg respectvol eerste vriendje (Lucas Hedges, Manchester By The Sea) bij op, plus nog een hoop andere personages met een diepere laag. Dan krijg je een coming-of-age film die zijn eigen genre ruimschoots overstijgt, zowel qua gelaagdheid als het gemak waarmee dit allemaal wordt verteld. Uniek!