Land of Mine

Land of Mine

Stillfoto fra filmen Under Sandet/Land of Mines. Foto: Henrik Petit

Kort na de Tweede Wereldoorlog lagen er zo’n anderhalf miljoen landmijnen aan de Deense kust. De geallieerde overwinnaars wilden dat Duitse krijgsgevangenen, waaronder veel kindsoldaten, deze gingen opruimen. De speelfilm Land of Mine laat zien hoe dit verliep.

Centraal staat een groep minderjarige krijgsgevangenen onder leiding van de Deense sergeant-majoor Rasmussen. De lange dagen in combinatie met de spanning, maken van het werk een grote uitputtingsslag. Veel jongens zijn doodsbang, uitgehongerd en willen het allerliefst naar huis. In eerste instantie voelt de sergeant-majoor weinig compassie. Maar naarmate de film vordert en er meer slachtoffers vallen, begint hij medelijden met ze te krijgen. Door deze veranderde opstelling ontwikkelt hij geleidelijk een band met hen.
 
 
Land of Mine is een uiterst spannende naoorlogse thriller en tegelijkertijd een vertelling van menselijkheid, wanneer wraak een logischer keuze lijkt. De film toont op een bijzonder indringende en knappe wijze een deel van de Europese geschiedenis, dat tot voor kort nauwelijks bekend was. Winnaar van onder andere de Publieksprijs tijdens Filmfestival Rotterdam 2016.