Layla M.

Layla M.

Onbevooroordeeld, levensecht portret van een radicaliserende tiener

Layla (ijzersterke rol van debuterend natuurtalent El Koussour) is een tiener van Marokkaanse afkomst, woonachtig in Amsterdam. Ze is zoals de meeste pubers levenslustig, gevat en kortzichtig. Ze stoort zich aan het negatieve beeld over Marokkanen en het Islamitische geloof. Thuis heeft ze discussies hierover en ze zet zich steeds meer af tegen de liberale opvattingen van haar ouders en klasgenoten. Het gevoel nooit helemaal thuis te zijn is voor haar dagelijkse realiteit.

Layla M.Dan ontmoet ze de streng gelovige Abdel die haar als enige wel lijkt te begrijpen. Ze trapt in de val, wordt verliefd en samen reizen ze naar België…en uiteindelijk naar het Midden-Oosten. Ze verlangt naar een plek die ze nooit heeft gehad, en ook nooit zal hebben….

Layla M. is een zeer moedige, actuele film. Regisseur Meike de Jong trotseerde de voorspelbare verwijten van naïviteit, zette door en maakte een film die heel dicht bij Layla blijft. Er wordt niet veroordeeld, noch worden er verzachtende omstandigheden aangedragen. Wel kunnen we Layla beter begrijpen.