Lazzaro Felice

Lazzaro Felice

“Spreekt van begin tot eind tot de verbeelding” VPRO Cinema (★★★★)
“Groot bewijs van Rohrwachers visuele talent en vertelkracht” De Volkskrant (★★★★)

Op de grens van magie en realisme, te midden van zonovergoten Italiaanse tabaksvelden, speelt het moderne sprookje Lazzaro Felice (Happy as Lazzaro) zich af.

De jonge pachtboer Lazzaro (Adriano Tardiolo), geboren en getogen in het geïsoleerde dorpje Inviolata, is de goedheid zelve en staat altijd voor iedereen klaar. Zijn medepachters maken hier graag misbruik van: elk vervelend klusje belandt op het bord van Lazzaro. Zonder te klagen laat hij zich uitbuiten.

Deze landarbeiders worden op hun beurt uitgebuit door de markiezin aan wie ze de helft van de oogst moeten afstaan. Hoe hard ze ook werken, ze houden altijd schulden over. De markiezin verrijkt zich intussen. Dan komt de zoon van de Markiezin met een voorstel. Terwijl de film zich verplaatst naar een herkenbaar heden en de dorpelingen het moderne stadsleven ingesleurd worden, krijgt het verhaal steeds meer de kenmerken van een fabel.

Lazarro Felice

Lazzaro Felice van regisseur Alice Rohrwacher (‘Le Meraviglie’), werd geproduceerd door Martin Scorsese. De film won de prijs voor het Beste Scenario in Cannes en de Youth Jury Award op IFFR. Haar film zit vol metaforen en kritiek op het heden en verleden van Italië, maar is tegelijk licht, elegant en eenvoudig. Rohrwacher bewijst opnieuw haar grote visuele talent en vertelkracht.