Le Havre

Le Havre

In Le Havre heeft Marcel Marx zijn oude zwerversleven vaarwel gezegd en probeert een huiselijk bestaan op te bouwen. Als schoenpoetser is het leven geen vetpot, maar zijn vrouw Arletty (Kati Outinen) zorgt goed voor hem. Marcel is tevreden met het leven tot het lot hem in contact brengt met een minderjarige Afrikaanse vluchteling.

Le HavreMarcel ontfermt zich over de jongen. Hij moet zijn optimistische levensvisie inzetten om de muur van menselijke onverschilligheid omver te werpen. Daarbij kan hij een beroep doen op de rotsvaste solidariteit van de mensen uit de buurt. Het net van de politie lijkt zich om de vluchteling te sluiten, maar Marcel laat zich niet zo makkelijk buiten spel zetten…

Le Havre is één van de vrolijkere films uit het oeuvre van Aki Kaurismäki. Deze hoopvolle komedie won onder andere de FIPRESCI-prijs van de internationale filmkritiek op het filmfestival van Cannes.

Retrospectief
Deze film maakt deel uit van het retrospectief ‘The Essential Aki Kaurismäki‘, waarbij zijn beste films digitaal gerestaureerd zijn. Het omvangrijke oeuvre van de Finse grootmeester Aki Kaurismäki wordt geroemd om de aandacht voor de mens in penibele omstandigheden. Steeds verhaalt de regisseur van eenzaamheid en getroebleerde liefde in zijn typische stijl: kurkdroog, komisch en nostalgisch. Kaurismäki’s personages blijken – tussen alle in wodka gemarineerde melancholie en accordeonklanken door – meer dan losers. Ze zijn sympathieke helden die lijden aan het leven, dat toch iedere keer de moeite waard blijkt te worden geleefd. Kaurismäki laat zijn tragikomische vertellingen wortelen in het alledaagse. Ook staat de Finse regisseur bekend om zijn aandacht voor de emotionele werking van kleur.