Le Mépris

Le Mépris

Le Mépris (De Verachting) is de verfilming van de roman ‘Il Disprezzo’ (1954) van Alberto Moravia. Deze digitaal gerestaureerde film van Jean-Luc Godard met in de hoofdrollen Brigitte Bardot, Michel Piccoli en Fritz Lang, is zonder enige twijfel één van de mooiste en meest geliefde filmklassiekers.

Le MéprisGodard volgt elk pijnlijk detail van een tragische liefde in ontbinding tussen een filmscenarist (Michel Piccoli) en zijn vrouw (Brigitte Bardot), die steeds meer minachting voor hem is gaan voelen. Als Piccoli bezig is de Odyssee van Homerus te herschrijven voor een in Cinecittà opgenomen verfilming door Fritz Lang (gespeeld door Fritz Lang zelf), valt Bardot voor de proleterige producent Jack Palance. Maar de film gaat impliciet ook over de traditionele clash tussen het commerciële Amerika en het artistieke Europa.

Het verhaal speelt zich af in een zwoele Zuid-Europese setting tegen de diepblauwe achtergrond van de Middellandse zee, vastgelegd in schitterende Cinemascope beelden. Verder is er de prachtige, majestueuze soundtrack van Georges Delerue die de sfeer van de film versterkt. En daarbij komt de zeldzaam diepe rol van Brigitte Bardot die gewend was aan lichte rollen, waarbij het vooral om haar uiterlijk draait. Dat we één van de mooiste vrouwen aller tijden ook in een sterke rol kunnen bewonderen, speelt ongetwijfeld mee in de nog altijd voortdurende populariteit van Le Mépris.