Leave No Trace

Leave No Trace

‘Intiem en intens coming-of-age-drama’ NRC (★★★★)
‘Prachtig subtiel’ VPRO Cinema (★★★★)

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Tienermeisje Tom (Thomasin McKenzie) en haar vader Will (Ben Foster) die vroeger in het leger zat, houden zich al jaren schuil in Forest Park: een groot bos aan de rand van Portland, Oregon. Door een toevallige ontmoeting worden ze ontdekt.

Ze worden uit het park verwijderd en komen in handen van de sociale dienst. Vader en dochter proberen zich aan hun nieuwe omgeving aan te passen, totdat een onverwachte beslissing hen op een gevaarlijke tocht terug de wildernis instuurt. Samen zoeken ze volledige onafhankelijkheid en zien ze zich gedwongen om hun tegenstrijdige wensen onder ogen te komen.

Leave No Trace is de eerste film van Debra Granik na ‘Winter’s Bone’ (2010); de film die van Jennifer Lawrence een wereldster maakte. Deze film zou hetzelfde kunnen doen met actrice Thomasin McKenzie die geweldig is als Tom. Naast een intiem en intens coming-of-age-drama is de film een liefdevol portret van een vader en een dochter, die als pubermeisje een wijsheid bezit die ze nooit op school heeft kunnen leren. Leave No Trace heeft zo’n diep menselijke kern dat je er als kijker enorm door gesterkt wordt. En dat is een kwaliteit die slechts weinig films hebben.