Les Chevaliers Blancs

Les Chevaliers Blancs

Les Chevaliers Blancs (de witte ridders) is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een Franse humanitaire organisatie die in 2007 ‘weeskinderen’ weghaalde uit Tsjaad ten behoeve van Franse adoptieouders.

Jacques Arnault, hoofd van “Move for Kids”, bereidt een humanitaire bliksemactie voor: hij wil driehonderd jonge ‘weeskinderen’ evacueren die het slachtoffer zijn van de burgeroorlog. Een gecharterd vliegtuig moet hen naar Frankrijk brengen, waar hunkerende adoptieouders die de actie financieren, hen opwachten. Samen met een groep vrijwilligers stort Jacques zijn NGO in een gevaarlijk avontuur met een zeer spannende finale.

Op het eerste oog lijkt de film een heldhaftig verhaal over een groep onbaatzuchtige vrijwilligers. De waarheid ligt genuanceerder. Zo wordt er onderhandeld met diverse stamhoofden over de financiële compensatie voor het aanleveren van voldoende jonge kinderen. Het levert de situatie op dat veel ouders hun eigen kinderen willen afstaan, in de hoop op een betere toekomst. Of deze kinderen ook daadwerkelijk gered willen worden is daarbij zeer de vraag. Het is knap hoe regisseur Lafosse de gebeurtenissen in een rustig tempo laat voltrekken, zonder daarbij een oordeel te vellen. Dat blijft aan het publiek.