Les Innocentes

Les Innocentes

Les Innocentes speelt zich af in een Pools klooster eind 1945. Het waargebeurde verhaal is gebaseerd op dagboekaantekeningen van een Franse arts die als communiste actief was in het verzet tegen de Nazi’s.

De jonge Franse arts Mathilde (uitstekende rol van actrice Lou de Laâge) repatrieert landgenoten uit Polen via het Franse Rode Kruis. Op een ochtend komt een Poolse non naar het hospitaal die haar om hulp vraagt. In eerste instantie wijst Mathilde haar verzoek af. Wanneer ze zich vervolgens toch stiekem meldt aan de kloosterpoort, treft ze een hoogzwangere non aan. Ze helpt haar bevallen via een keizersnede en de komende dagen zullen ook 6 andere nonnen een kind op de wereld zetten. Ze waren zwanger geraakt na een brute inval door soldaten van het Rode Leger die 25 nonnen hadden verkracht en een aantal vermoord. De impact op de nonnen van dit buitenissige geweld is enorm. Geleidelijk en noodgedwongen stellen de nonnen zich open voor een wereldse buitenstaander die hen helpt met de bevalling en verwerking. Kunnen en willen ze de baby’tjes zelf gaan verzorgen en grootbrengen of moet er een andere oplossing komen…

Gefilmd in een bouwvallig Pools klooster, hartje winter, geeft Fontaine haar film in eerste instantie een sinistere intensiteit. Maar hoe meer Mathilde het klooster openbreekt, des te meer warmte de film binnen sijpelt, versterkt door de natuurlijke belichting.