Leto

Leto

“zomerse, frisse film over de hang naar vrijheid in het Rusland van voor de perestrojka” De Volkskrant (★★★★)

In het relatief liberale Leningrad (Sint-Petersburg) van de vroege jaren ’80 wordt rockmuziek voorzichtig gedoogd, mits de teksten zijn goedgekeurd door de Partij en het aanwezige publiek niet uit de stoelen opstaat om te gaan dansen.

De jonge gitarist Viktor Tsoj maakt kennis met rockzanger Maik Naoemenko van de band Zoopark en zijn vrouw Natalia. Tot dan toe plagieert Maik de muziek van Bob Dylan, David Bowie en Lou Reed. Als Viktor aan het strand zijn songs ten gehore brengt, beseft Naoemenko dat Viktor het ware talent en het charisma heeft. Zo begint een warme driehoeksrelatie tussen Viktor, Maik en diens echtgenote Natalia. We volgen hen in hun pogingen om in het conservatieve Rusland een publiek te vinden, en hun muziek recht op bestaan te laten hebben. Met humor en lef gaan ze de censuur te lijf, al dan niet in hun fantasie.

Leto

Leto (Summer) is heel levendige en inventief in beeld gezette ode aan de muziek, aan de energie en aan de creativiteit van de Russische rockpioniers. Regisseur Serebrennikov die ooit zelf actief was in de underground muziekscene van Leningrad, werd tijdens de opnames van de film onder huisarrest geplaatst vanwege vermeende fraude. Het is echter waarschijnlijker dat hij gestraft werd voor zijn politieke engagement. Dat verzet tegen een verdrukkende staat zit namelijk op frivole wijze in deze film verwerkt.