L’Événement

L’Événement

Tickets

za 30 apr - 20:30 zo 1 mei - 20:30 di 3 mei - 20:30 vr 13 mei - 20:30

Indrukwekkende film over een jonge vrouw die in de jaren ’60 ongewild in verwachting raakt en haar wanhopige zoektocht naar een manier om van de zwangerschap af te komen. Bekroond met de Gouden Leeuw in Venetië.

Het is 1963 en Anne heeft een mooie toekomst voor zich. Maar de droom om haar studie af te maken en zich van haar sociale afkomst los te wrikken, spat uiteen als ze onverwachts zwanger raakt. Terwijl haar eindexamens naderen besluit Anne het heft in eigen handen te nemen. Met het risico hiervoor in de gevangenis te belanden.

L’Evénement is gebaseerd op de autobiografische roman van de Franse schrijfster Annie Ernaux. Zij raakte begin jaren zestig zwanger van een flirt met een student politicologie uit Bordeaux. Op abortus stond in die tijd nog een gevangenisstraf. Pas op latere leeftijd kon ze de moed bijeenrapen om haar ervaring op papier te zetten.

Regisseur Audrey Diwan gaat in deze verfilming nog een stap verder dan het boek; zij toont onomwonden wat er gebeurt als vrouwen niet meer de baas zijn in eigen buik. Ze durft daar nog een ander taboe aan toe te voegen: die van het vrouwelijk libido. Een boodschap die heden ten dage weer extra relevant is, nu het recht op abortus in sommige landen weer wordt ingeperkt.