Leviathan

In Leviathan die tijdens filmfestival Cannes o.a. de prijs voor Beste Scenario in de wacht sleepte, vertelt Ruslands beste hedendaagse regisseur het verhaal van Kolya, de garagist in een klein kuststadje aan de Barendszee. De stijl van dit rauwe verhaal is prachtig: overrompelende natuurbeelden gaan gepaard met de repetitieve muziekscore van Philip Glass.

Kolya heeft in het woeste, ongerepte gebied samen met zijn mooie jonge vrouw en zoon uit een vorig huwelijk, een ogenschijnlijk idyllisch bestaan opgebouwd. Dit verandert als de corrupte burgemeester alles in het werk stelt om zijn grond en zelfgebouwde huis te onteigenen. Met hulp van zijn jeugdvriend en advocaat uit Moskou bindt Kolya de strijd aan met de burgervader. Maar ja, de burgemeester heeft wel de plaatselijke politici, de rechterlijke macht en zelfs de kerk in zijn binnenzak. En dus lijkt het een kansloze strijd te gaan worden.

Leviathan toont het hedendaagse Rusland als een door-en-door corrupt oord, waar een maffiose staat gesteund door een opportunistische orthodoxe kerk, elk rechtsbeginsel ontwricht en de wodka-inname groteske vormen aanneemt. Dat is niet bepaald het beeld dat de huidige machtshebbers willen uitdragen. Gevraagd of hij een politieke film wilde maken antwoordt de regisseur: ‘een politieke film is nog geen politiek statement. Ik maak kunst, geen pamflet.’ Ondanks dat het nog maar de vraag is of Leviathan in Rusland zelf vertoond mag worden, wordt de film wel de Russische inzending voor de Oscars….

Gegevens

Regie:
Andrej Zvjagintsev
Jaar:
2014
Land:
Rusland
Taal:
Russisch
Ondertiteling:
Nederlands
Lengte:
140 minuten

English summary

On the outskirts of a small coastal town in the Barents Sea, where whales sometimes come to its bay, lives an ordinary family: Nikolai (Aleksey Serebryakov), his wife Lilya (Elena Lyadova) and their teenage son Romka. The family is haunted by a local corrupted mayor (Roman Madyanov), who is trying to take away the land, a house and a small auto repair shop from Nikolai. To save their homes Nikolai calls his old Army friend in Moscow (Vladimir Vdovichenkov), who has now become an authoritative attorney. Together they decide to fight back and collect dirt on the mayor.

Deze week

Onze wekelijkse nieuwsbrief

Filmhuis Movie W

Archief