Liefde is Aardappelen

Liefde is Aardappelen

‘Naast een aangrijpend portret van Sovjet-Rusland, schetst de film ook enorm treffend de afstand die tussen generaties kan ontstaan’ NRC (★★★★★)

‘Hommage aan de kracht van Russische moeders’  Filmkrant (★★★★)

Wonderschone, diep ontroerende film over Aliona’s Russische moeder en haar vijf zussen. Ze vertellen onvoorstelbare verhalen over het leven onder Stalin; magistraal en poëtisch verbeeld door de beroemde animatiekunstenaar Simone Massi. Een kleine vrouwengeschiedenis over grote gebeurtenissen.

Liefde is AardappelenOp een dag krijgt Aliona een erfenis: een zesde deel van het houten huisje op het Russische platteland, waar haar moeder opgroeide. Samen met haar Russische familieleden ruimt zij het leeg en leert zij gaandeweg steeds meer over het onbekende verleden van haar moeder en vijf zussen. Makkelijk gaat dat niet. Men laat het verleden liever rusten. Ze zijn er echter allemaal door getekend: het gebrek aan alles, de gedwongen opoffering voor de Sovjet Unie en de irrelevantie van het individu. Heel voorzichtig weet ze de verhalen los te krijgen. De op het eerste oog vermakelijke details krijgen dan een heel andere lading.

Aliona van der Horst is één van Nederlands beste documentairemakers. Dit persoonlijke verhaal vertelt ze zo verfijnd en meeslepend dat de film de allure van een speelfilm krijgt. Haar familieleden zijn zowel klein als groots in hoe zij het leven dragen. Mede dankzij de poëtische verbeelding van het verleden door Massi werkt de film toe naar een climax die je diep zal raken.