Life

Life

Slechts drie films maakte acteur James Dean voor hij op vierentwintigjarige leeftijd crashte bij een autorace. Minder bekend is dat hier een carrière op het podium en op televisie aan voorafging. In 1955 maakt Life-fotograaf Dennis Stock een later wereldberoemde foto van de dan nog vrij onbekende acteur James Dean. Die foto van Dean als de rebelse twintiger met wit T-shirt, zwart leren jack en zijn kenmerkende coupe is iconisch.

Life draait om de verhouding tussen acteur Dean en fotograaf Stock. Wie helpt wie met de foto? Omdat Dean destijds nog niet beroemd was, zijn ze min of meer gelijkwaardig. We zien hoe Dean worstelt met zijn aanstaande roem en hoe Stock klem zit in een ongelukkig huwelijk en wegloopt voor zijn rol als vader.

Regisseur van Life is de beroemde Nederlandse fotograaf/filmmaker Anton Corbijn, die zo’n beetje alle beroemdheden uit de muziek- en de filmwereld voor zijn lens heeft gehad. Daarmee is hij de ideale regisseur voor deze film, die tevens een fraai en zeer geslaagd beeld geeft van de jaren ’50 in de Verenigde Staten.