Life, Animated

Life, Animated

‘Een ontroerend én geestig coming of age-verhaal’ Trouw (★★★★)
’Vooral een open, eerlijk portret van Owen’ NRC (★★★★)

Portret van Owen Suskind, met wie als klein jochie geen enkele communicatie mogelijk was. Totdat zijn vader ontdekte dat zijn zoon alle animatiefilms van Disney uit z’n hoofd kende, en zo toch contact wist te leggen.

Life, AnimatedDe ouders van de vrolijke, babbelgrage kleuter Owen staan in de jaren ‘90 voor een raadsel wanneer hun 3-jarige zoon zijn spraakvermogen en fijne motoriek plotseling verliest. Autisme, luidt de harde diagnose, en de specialisten voorspellen dat hij waarschijnlijk nooit meer zal kunnen praten. Dat lijkt jarenlang te kloppen, totdat hij door tekenfilms als Aladdin en Bambi plotseling uit zijn schulp kruipt en vanuit het niets in volzinnen begint te praten. Via de animaties van Disney blijkt hij de wereld voor zichzelf begrijpelijk te hebben gemaakt.

Life, Animated is een eerlijk (problemen worden niet ontkend) en tegelijk hoopvol en inspirerend portret van autisme. De film zit vol met fraaie animatiesequenties die laten zien hoe eenzaam en onbegrepen mensen met autisme zich vaak voelen. De film werd dit jaar terecht genomineerd voor de Oscar Beste Documentaire.