Louis Theroux: my scientology movie

Louis Theroux: my scientology movie

Louis Theroux_My Scientology Movie_2Journalist en meester interviewer Louis Theroux heeft veel ervaring in het omgaan met excentriek en extreem gedrag. In zijn film My Scientology Movie weet hij op zijn vertrouwde charmante wijze, met onderkoelde Engelse humor en een open, relaxte houding, iets van de hermetisch gesloten Scientology Church te laten zien. De schatrijke organisatie heeft een ongekende invloed in vele gelederen en afvalligen zouden zijn achtervolgd, bedreigd en financieel kaalgeplukt.

Theroux zit niet bij de pakken neer als zijn verzoek het hoofdkwartier van Scientology te bezoeken resoluut wordt geweigerd. Ge├»nspireerd door de filmtechnieken die de Church zelf gebruikt en geholpen door voormalige leden, huurt hij acteurs in om Tom Cruise en Scientology-leider David Miscavige na te spelen. Zo probeert hij inzicht te krijgen in de werkwijze van deze geraffineerde organisatie. Daarbij komt hij rare mensen tegen die opeens hun eigen documentaires schieten in de buurt van zijn opnames en beweren dat de openbare weg priv├ęterrein is. Ze doen zelfs pogingen te infiltreren in zijn plannen.

My Scientology Movie van Oscar winnend producent Simon Chinn zit vol komische momenten en onverwachte verwikkelingen en is daardoor nog vreemder dan fictie.