Loveless

Loveless

 ‘Adembenemende film!’ NRC. (★★★★★)

‘IJselijk mooi, mysterieus én toegankelijk’ Volkskrant (★★★★★)

Cinematografisch meesterwerk van de Russische regisseur Andrey Zvyagintsev (‘Leviathan’, ‘The Return’), bekroond met de Juryprijs Beste Film tijdens het filmfestival in Cannes 2017.

LovelessBoris en Zhenya liggen in een scheiding. Over het hoofd van hun enige zoon maken ze onafgebroken ruzie en ze proberen zo snel mogelijk van elkaar en hun appartement af te komen. Allebei bereiden ze hun respectievelijke toekomst voor. Boris heeft een relatie met een jonge vrouw, die inmiddels zwanger van hem is en Zhenya heeft een relatie met een rijke man. Ze worden volledig opgeslokt door hun eigen bestaan en geen van beiden lijkt nog oog te hebben voor hun 12-jarige zoon Alyosha. Totdat hij verdwijnt… 

Hoe de jongen liefdeloos opgroeide in een moderne Russische middenklasse die het in materieel opzicht aan niets ontbreekt, dient ook als metafoor voor hoe Rusland haar burgers en haar voormalige satellietstaten behandelt. Een onderkoelde psychologische thriller tegen sneeuw- en schaduwrijke decors: aangrijpend en elegant, maar ook zeer toegankelijk, spannend en meeslepend. En juist die combinatie maakt de film tot een meesterwerk.