Loving

Loving
L_02458.jpg

‘Film vooral over de liefde en een prachtig pleidooi voor empathie, zonder dwingende leuzen’ Volkskrant (★★★★)
‘Sterk, ingehouden drama’ VPRO Cinema (★★★★)

Waargebeurd drama dat zich heeft afgespeeld in de jaren ‘60 toen er nog racistische wetten werden toegepast in de Verenigde Staten. In 1958 besluiten Richard Loving (Joel Edgerton) en Mildred Jeter (Ruth Negga) te gaan trouwen in Washington D.C. Als man en vrouw keren ze even later terug in hun geboortedorp in Virginia. Daar worden ze opgepakt en veroordeeld tot gevangenisstraffen. Hun misdaad: Richard is blank en Mildred gekleurd. Maar de twee houden van elkaar en laten zich niet uit elkaar drijven. Het zal uiteindelijk leiden tot de historische rechtszaak Loving versus de staat Virginia.

LovingLoving is geen geromantiseerde Hollywoodversie van de strijd die Richard en Mildred moesten voeren om getrouwd te mogen zijn. In plaats daarvan toont regisseur Nichols hoe het werkelijk ging. Hij plaatst de slepende rechtszaak met opzet niet op de voorgrond. Loving is vooral een film over de liefde. Het resultaat is een prachtig pleidooi voor empathie, zonder dwingende leuzen. Bovendien is de film, nu Trump aan de macht is, actueler dan ooit en geeft daarbij hoop.

Ruth Negga werd terecht genomineerd voor een Oscar, maar ook Joel Edgerton is fenomenaal. Loving won 21 internationale filmprijzen en kreeg 84 nominaties.