Manchester by the Sea

Manchester by the Sea

‘Meer nog dan film. Dit is opera’ Het Parool (★★★★★)
‘Affleck maakt diepe indruk’ VPRO Cinema (★★★★)

Het formidabele Manchester by the Sea (winnaar Oscar) gaat over rouw, eenzaamheid, schuld en straf. Enorme thema’s in een door klassieke muziek begeleid verhaal. Toch valt er ook veel te lachen in dit heftig sociaal realistisch drama over een man die het liefst van de aardbodem zou verdwijnen, maar net te veel verantwoordelijkheid voelt voor zijn familie.

Manchester by the SeaKlusjesman Lee (Casey Affleck) uit een buitenwijk van Boston is een solitaire, mechanische man. Vrouwen die hem aanspreken, keert hij de rug toe. Mannen die hem aankijken, kunnen een klap krijgen. Een telefoontje zet het drama in beweging: het is mis met de gezondheid van Lee’s oudere broer Joe (Kyle Chandler) die lijdt aan een hartkwaal. Joe heeft laten vastleggen dat Lee de voogd moet worden van zijn tienerzoon. Manchester by the Sea scheurt onze verwachtingen vervolgens uiteen door het gewicht van de film minstens zoveel in het verleden te leggen. In precies dezelfde kraakheldere stijl gefilmde flashbacks sluiten die scenes naadloos aan op het heden. Ze kantelen de film en de kijker komt steeds meer te weten waarom Lee is geworden tot wie hij nu is.

Casey Afflec won dit jaar de zowel de Oscar als de Golden Globe voor Beste Acteur. Daarnaast won de film nog 106 andere internationale filmprijzen!