Marianne & Leonard: Words of Love

Marianne & Leonard: Words of Love

PREMIÈRE

Nick Broomfield’s meeslepende film over de liefdesrelatie tussen Leonard Cohen en zijn muze Marianne Ihlen brengt de vroege jaren ’60 tot leven

In 1960 ontvlucht de toen 26-jarige Canadese schrijver/dichter Leonard Cohen zijn woonplaats Montreal en strijkt neer op het Griekse eiland Hydra. Daar ontmoet hij Marianne Ihlen uit Noorwegen, die zal uitgroeien tot zijn grote liefde en muze, vereeuwigd in het nummer ‘So Long, Marianne’. Jarenlang leven ze gelukkig samen in het zonovergoten paradijs, waar een hechte gemeenschap van kunstenaars de vrije liefde viert. Maar dat verandert als Cohen zichzelf als zanger en liedjesschrijver ontdekt, naar New York verhuist en een wereldster wordt.

De Britse filmmaker Nick Broomfield, die zelf als twintigjarige student een kortstondige affaire met Marianne beleefde in Hydra, schetst hun tragische, maar intense liefdesgeschiedenis. Dit doet hij aan de hand van nooit eerder vertoond archiefmateriaal, interviews met betrokkenen en poëtische voice-overs van Cohen en Ihlen.

Marianne & Leonard: Words of Love is net als Leonard’s muziek melancholiek, poëtisch en intiem. Maar bovenal is het een film over de liefde tussen Marianne en Leonard die – ook al waren ze niet meer samen- , stand bleef houden tot de dood hen scheidde. “A beautiful way to say goodbye”