Marie Heurtin

Marie Heurtin

Marie Heurtin vertelt het waargebeurde verhaal van de gelijknamige hoofdpersoon die eind 19e eeuw blind en doof geboren werd. In die tijd bestonden er nauwelijks methoden om iemand met zo’n dubbele handicap te helpen. Als 10-jarig kind gaat Marie daarom verwilderd en volledig in zich zelf opgesloten, door het leven. Zij verkent de wereld louter via reuk en tast, waarbij vrijwel elke aanraking leidt tot een heftig afwerende reactie.

Ten einde raad brengt haar vader zijn dochter naar het Larnay-instituut, een klooster in de buurt van Poitiers. Daar wordt ze eerst afgewezen, omdat de zorg voor dit meisje buiten de mogelijkheden van het klooster zou liggen. De idealistische, empathische non Marguerite weet haar overste te overtuigen om Marie wel te kunnen helpen. Met een enorme hoeveelheid geduld en inlevingsvermogen weet ze Marie na enige tijd uit haar isolement te halen. Om haar ook echt te leren communiceren met de buitenwereld, wordt dan de nieuwe uitdaging. De affectieve relatie die tussen hen beide ontstaat, vormt de basis voor een grote, bijzondere ontwikkeling die Marie gaat doormaken.

Marie Heurtin is een exemplarische, oprecht vertederende film die wars is van valse sentimenten. Tijdens Filmfestival Locarno van afgelopen jaar ontving de regisseur hiervoor de Piazza Grande Award.
https://www.youtube.com/watch?v=OPmxIkD5Ji4