Marketa Lazarova

Marketa Lazarova

Deze filmklassieker, verkozen tot beste Tsjechische film ooit, is in Nederland voor het eerst op het grote doek te zien….en bovendien in een prachtig digitaal gerestaureerde versie! De epische vertelling vol actie en hartstocht is geïnspireerd door een eeuwenoude Tsjechische legende en wordt wel omschreven als ‘een onontdekte mijlpaal uit de filmgeschiedenis’.

Het verhaal over twee roverfamilies speelt zich af tijdens de Middeleeuwen. De familie onder leiding van vader Kozlík, gijzelt na een mislukte overval de zoon van een Saksische graaf. Nadat de feodale koning de jacht op de roversbende opent, kloppen de Kozlíks aan bij de andere familie van plunderaars: de Lazars. Wanneer de toenadering tevergeefs blijkt, ontvoert zoon Mikoláš de aantrekkelijke dochter van Lazar: Marketa. Zij wilde net intreden in een klooster. Met twee gegijzelden bereidt Kozlík zich voor op wraak van de Koning, die een beroep doet op zijn onderdanen. Daarbij doopt hij de strijd om in een gevecht tussen Christendom en Heidendom.

De film is op vele niveaus te genieten: de ingenieuze verhaallijnen en symboliek, de prachtige zwart-wit cinematografie, de verrassende beeldvondsten en de bedwelmende soundtrack. Marketa Lazarova is een film waar je nog lang over na zal praten. Kom, beleef en ervaar deze intense, geestverruimende film. Vergeet even onze wereld en laat je onderdompelen in een totaal ander universum!