Marlina the Murderer

Marlina the Murderer

“Mooie mix, waarin poëtische momenten en absurde humor elkaar afwisselen” Volkskrant (★★★★)

Deze stijlvolle, feministische western uit Indonesië staat garant voor een unieke kijkervaring. Marlina is nog maar net weduwe geworden, wanneer een lokale bende zich meldt op haar afgelegen boerderij op het patriarchale eiland Sumba.

Marlina the MurdererDe bendeleider deelt haar mee dat ze haar zullen beroven en misbruiken, maar dat ze eerst graag een maaltijd willen. Dat dit niet goed kan aflopen voor de ongewenste bezoekers, suggereert de titel al. Maar daarmee is Marlina als alleenstaande vrouw op Sumba nog niet uit de problemen.

‘Marlina the Murderer’ is droogkomisch als een Jim Jarmusch film en heeft daarnaast alle kenmerken van een spannende, klassieke western. Het droge landschap van Sumba, zo anders dan de rest van Indonesië, vormt een prachtige achtergrond voor het in vier aktes opgedeelde wraakverhaal. Met magistrale cinemascoopbeelden en een muziekscore die zo van Ennio Morricone zou kunnen zijn.

Er is één belangrijk verschil met de gangbare westerns: de gebeurtenissen waarin Marlina verzeild raakt tijdens haar tocht over het eiland, zijn dagelijkse realiteit op Sumba. Marlina is hiermee een eigentijdse heldin in een afgelegen uithoek van Indonesië.