Mary Shelley

Mary Shelley

Ze zal voor altijd herinnerd worden als de vrouw die Frankenstein bedacht. Maar het levensverhaal van Mary Shelley (1797–1851) – en de schepping van haar onsterfelijke monster – is net zo buitengewoon als haar fantasie.

Mary Shelley vertelt het verhaal van de rebelse en bevlogen tiener Mary (Elle Fanning), dochter van feministisch schrijfster Mary Wollstonecraft. Wanneer ze op haar zeventiende voor de charmante dichter Percy Shelley (Douglas Booth) valt, denkt Mary in hem een gelijkgestemde ziel te hebben gevonden. Hun hartstochtelijke affaire schokt hun omgeving en ze besluiten samen weg te lopen. Te gast in Zwitserland daagt Lord Byron (Tom Sturridge) zijn genodigden uit een spookverhaal te schrijven. Het is hier waar Mary een van de meest iconische personages allertijden, Frankenstein, schept. De samenleving van 1818 weigerde echter een vrouw als schrijfster van een literair meesterwerk te erkennen. Dat liet Mary geen andere keus dan de vooroordelen van de samenleving te trotseren om haar creatie én eigen identiteit te verdedigen. En dat pas op haar achttiende!

Dit Brits, biografisch kostuumdrama is geregisseerd door Haifaa Al-Mansour, de eerste vrouwelijke filmregisseur uit Saoedi Arabië die in 2012 internationaal doorbrak met ‘Wadjda’. In eigen land wordt ze zowel geprezen als verguisd wegens het stimuleren van discussies over tolerantie en de gevaren van de Saoedische orthodoxe cultuur.