De Matthäus Passion van Reinbert de Leeuw

De Matthäus Passion van Reinbert de Leeuw

“Bij Reinbert de Leeuws Matthäus tellen beleving en muzikale waarheid, die altijd plooibaar is.” Volkskrant (★★★★★)
“De Leeuw haalt het beste in zijn musici en solisten naar boven.” Place de l’Opera  (★★★★★)
“Reinbert de Leeuws Matthäus beloofde zeer bijzonder te worden. Inderdaad.” Noord Hollands Dagblad  (★★★★★)

Integrale uitvoering van Bach’s monumentale meesterwerk Matthäus Passion is dit jaar voor het eerst in hoge beeld- en geluidkwaliteit te zien en te beluisteren in de filmzaal. Het betreft de aangrijpende en bejubelde uitvoering, gedirigeerd door Reinbert de Leeuw die afgelopen jaar plaatsvond in De Nieuwe Kerk te Amsterdam. Vorig jaar kon u al de korte, inleidende documentaire zien (‘De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw’) en nu de uitvoering zelf.

Met solisten Joanne Lunn (sopraan), Delphine Galou (alt), Christopher Watson (tenor), Tomáš Král (bas), Andreas Wolf (Christus), Benedikt Kristjánsson (evangelist), Holland Baroque, het Nederlands Kamerkoor en het Roder Jongenskoor. Concertmeester is Judith Steenbrink. De regie van deze unieke registratie is in handen van Cherry Duyns.

Pianist, componist, dirigent Reinbert de Leeuw, 78 jaar, heeft zijn leven gewijd  aan de moderne klassieke muziek: van Schönberg tot  Oestvolskaya.  Nu, aangekomen in de kromming van zijn levensboog,  draait hij zich om en strekt hij zijn armen uit naar Johann Sebastian Bach en diens Matthäus Passion. Maandenlang heeft hij de partituur bestudeerd: onophoudelijk en bijna obsessief. Hij heeft een missie en droomt iedere nacht van de Matthäus. Het liefst had hij al zijn andere concerten willen afzeggen. “Als ik mij de rest van mijn leven alleen nog maar met de Matthäus Passion  zou moeten  bezig houden, zou ik dat zo doen”, zegt hij.