Miles Davis: Birth of the Cool

Miles Davis: Birth of the Cool

PREMIÈRE

Miles Davis (1926-1991) was een jazzcomponist, trompettist en multi-instrumentalist. Hij wordt beschouwd als een van de beste en belangrijkste jazzmuzikanten van de twintigste eeuw; een creatief genie, die de muziekcultuur ingrijpend beïnvloedde en de belichaming werd van alles wat ‘cool’ is.

Filmmaker Stanley Nelson maakte een enerverende documentaire over het leven van deze legendarische, veelzijdige artiest en brengt de kijker dichtbij zijn sound, roem en intrigerende persoonlijkheid. Aan de hand van nooit eerder vertoonde archiefbeelden, foto’s, studiomateriaal en interviews met onder andere Wayne Shorter, Quincy Jones, Juliette Gréco en Herbie Hancock laat de film zien wat een vernieuwer en visionair Miles Davis was. Hij introduceerde nieuwe muziekstromingen en was een bruggenbouwer tussen verschillende generaties. Hij wilde grenzen overschrijden, breken met alle conventies en leven op zijn eigen voorwaarden.

Het maakte hem tot superster, maar Davis was door zijn meedogenloze gedrevenheid ook moeilijk om mee te leven. Hij verkende elke uithoek en wisselde net zo snel van muzikanten als van vrouwen. Alleen al het feit dat zij zelf ook allemaal fascinerende persoonlijkheden werden en vol overgave meewerkten aan deze film, maakt deze tot een must-see!