Mining Sacred Worlds – Huicholes the last Peyote Guardians

Mining Sacred Worlds – Huicholes the last Peyote Guardians

Seriously SustainableLogo Otherwise Print  Logo Sacred Natural SitesWageningen UR logo
De mijnbouw en winning van natuurlijke hulpbronnen bedreigen het milieu, mensen en gemeenschappen over de hele wereld. Gedurende 4 dagen staan de effecten voor de oorspronkelijke, inheemse bevolking centraal. Wat is de impact voor hun leefomgeving, heilige gronden en cultuur? Na afloop van elke film zullen de verschillende wereldbeelden worden toegelicht en uitgediept in thematische debatten met activisten, journalisten, wetenschappers en het publiek. De ondertiteling bij de films en de discussies na afloop zijn Engelstalig.
U kun de sites van de organisators van het festival bezoeken voor achtergrond-informatie: OtherWise, RUW, Sociology of Development and Change (WUR) en Sacred Natural Sites Initiative

Ticket = € 4,- (studenten € 3,-)
Festival passe-partout = € 15,- (studenten € € 11.-)

De slotfilm van het festival Huicholes the last Peyote Guardians vormt de apotheose. Het Mexicaanse, mystieke Wixarika volk, de Huicholes, voeren een aangrijpende strijd om hun heilige plaats, de Wirikuta, te redden. De mijnbouwactiviteiten verwoesten hun kwetsbare cultuur en de biodiversiteit van dit unieke landschap, dat op de UNESCO lijst van werelderfgoed is geplaatst. Hun ongelijke en controversiële strijd geeft aanleiding tot een wereldwijde discussie over het behoud van oude, culturele waarden versus de exploitatie van de natuur in het belang van economische ontwikkeling.

Gastspreker: Oscar Reyna – PhD politieke ontologie, Sociology of Development and Change (WUR);
Gespreksbegeleider: Gerard Verschoor – Socioloog inheemse wereldbeelden, Sociology of Development and Change Chair group (WUR)